­
Stichting Matahari Groningen

Indische Kwesties 20 maart 2016

De huidige financiële compensatie van € 25.000 geldt voor mannelijke en vrouwelijke ambtenaren op 8 maart 1942 in dienst bij het Nederlands Indische Gouvernement als KNIL militair of burger
en in de periode tussen 8 maart 1942 tot 15 augustus 1945 geen salaris of pensioen hebben ontvangen en op 15 augustus 2015 in leven zijn.

1.    Voor erfgenamen van vóór 15 augustus 2015 overleden  Backpayers bestaat nog geen regeling voor financiële compensatie.
Het is daarom logisch dat de SVB op een aanvraag  als erfgenaam afwijzend beschikt. Zoals eerder meegedeeld zal SVB de afgewezen aanvragen in een bestand opnemen.
Dit bestand kan van nut zijn bij onderhandelingen over rechten van erfgenamen van vóór 15 aug. 2015 overleden Backpayers.
Een groot bestand illustreert de nadrukkelijk wens van deze categorie om een financiële regeling. Wees daarom solidair en dien een aanvraag als erfgenaam in.


Maak dit bekend onder bekenden waar ook ter wereld. Stuur mij de e-mailadressen en ik zorg voor informatie.


2. Financiële compensaties aan door Japan gevangen genomen Britse militairen of hun erfgenamen.
Compensatie voor Indiase, Birmese  en Ghurka’s.  Het koloniale leger genoemd “Her Majesty‘s Armee”. 
Geen geneuzel zoals in Nederland dat Koninklijk Nederlands Indisch Leger een leger van het Indisch  Gouvernement was.

3.    De oorlog in voormalig Nederlands Indië is niet op 15 augustus 1945 geëindigd maar op 27 december 1949.
In deze periode zijn over de totale bevolking slachtoffers gevallen en is veel schade aangericht, materieel en immaterieel.

Voor Indische Nederlanders die gedurende de Japanse bezetting niet werden geïnterneerd, Buitenkampers, kwam  na 15 augustus 1945 de nekslag.

Beroving, verkrachting en moord door Indonesische strijdgroepen. 20.000 meest vrouwen en kinderen vermoord en 15.000 vermist.
Tijdens de politionele acties zijn door de TNI huizen in brand gestoken in de tactiek van de verschroeide aarde.

Nico Wijnveldt                                    20 maart 2016

­